روز گذشته (جمعه 13 اردیبهشت) وزیر نفت که برای سخنرانی در همایش انرژی و بازدید از نمایشگاه نفت و گازبه جمهوری آذربایجان سفر کرده، تفاهمنامه دو برابر شدن میزان سواپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران را با مقامات آذری امضا کرد.
وزیر نفت برای شرکت در بیستوهفتمین مجمع انرژی باکو و بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی نفت و گاز کاسپین (هفته انرژی باکو) دقایقی پیش تهران را به مقصد آذربایجان ترک کرد.
رسانههای ترکمنستانی اعلام کردند: ترکمنستان با آذربایجان، ترکیه، گرجستان و اتحادیه اروپا درباره امکان ساخت خط لوله گاز با ظرفیت سالانه 10 تا 30 میلیارد مترمکعب گاز مذاکره کرده و این معادل یکی از خطوط لوله نورد استریم 2 است که معلق شده و هرکدام ظرفیت صادرات 27.5 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سال را دارند.
یک کارشناس ارشد حوزه نفت گفت: برای توسعه آزادگان یک قراراد 2 میلیارد دلاری با ژاپن منعقد کردیم، حتی برای اینکه فقط وارد مذاکره با این کشور شویم 4 میلیارد و 200 میلیون تومان به حساب نیکو واریز کردند که پول داشته باشد و پروژه را فاینانس کند، این بیانگر عزت در مذاکرات و روابط خارجی ما است و نشان میدهد ژاپن تا چه حد علاقمند است که فقط با ما حرف بزند.
با روی کارآمدن دولت سیزدهم، همکاری نفتی ایران و ونزوئلا افزایش یافته و پس از 8 سال سردی روابط، قرارداد سوآپ میعانات گازی ایران و نفت سنگین ونزوئلا در حال اجراست.
یک کارشناس حوزه قفقاز گفت: در هرحال ترکیه به دنبال منابع گازی ارزان و دائمی است، به همین دلیل قراردادهای مختلف نفت و گاز با آذربایجان و ترکمنستان منعقد کرده تا از بستر دریای خزر خط لوله گاز احداث و از مسیر قرهباغ، زنگزور، ارمنستان و نخجوان انرژی را به کشور خود برساند.
سرپرست منطقه 9 عملیات انتقال گاز اعلام کرد که تعمیر و راهاندازی توربین واحد B تأسیسات قلعه جیق در این منطقه برای نخستینبار در کشور بهدست متخصصان جوان ایرانی انجام شد.
کارشناس انرژی با اشاره به اجراییشدن قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان از مسیر ایران به جمهوری آذربایجان، گفت: با افزایش توان داخلی، اجرای این قرارداد میتواند باعث تقویت نقش ایران در مناسبات انرژی منطقه خزر شود.
قرارداد سواپ گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از مسیر ایران به امضا رسید. براساس این قرارداد که از ابتدای دیماه و بدون سقف زمانی اجرا خواهد شد، 1.5 تا 2 میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان از مسیر ایران ترانزیت(سواپ) خواهد شد و ایران گاز مصرفی مورد نیاز خود را از حق انتقال آن برداشت میکند.
همانطور که در گذشته وزیر نفت گفته بود آغاز عملیات سوآپ گاز از ترکمنستان به ایران از اول ژانویه خواهد بود به طوریکه مقدمات این اقدام از امروز شروع شده است.
وزیر نفت با تشریح جزئیات برنامه افزایش تولید نفت کشور از چاههای کمبازده با توان نخبگان ایرانی در شرکتهای دانشبنیان گفت: این رویکرد، یک انقلاب در صنعت نفت کشور خواهد بود.
یک فعال صنعت انرژی از شروع مذاکرات با ترکمنها برای انجام سوآپ خبر داد و گفت: وزارت نفت موافقت اصولی خود را برای ورود شرکت هلدینگ سرمایهگذاری برق و انرژی غدیر به این حوزه اعلام کرده است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با تاکید بر اینکه حبس گاز در زمستان نخواهیم داشت، گفت: زیرساختهای انتقال گاز ایران این ظرفیت را دارد تا سواپ گاز را به شکلی مناسب انجام دهیم.
قرارداد سواپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از مسیر ایران به امضا رسید.براساس این قرارداد که از ابتدای دیماه و بدون سقف زمانی اجرا خواهد شد، 1.5 تا 2 میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان از مسیر ایران ترانزیت (سواپ) خواهد شد و ایران گاز مصرفی مورد نیاز خود را از حق انتقال آن برداشت میکند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر این که سیاست قطعی ایران و راهبرد محوری وزارت نفت، گسترش همکاری با همسایگان و دیگر کشورها در حوزه انرژی است، گفت: قراردادهای سوآپ سبب افزایش تعاملات منطقهای میشود.
سخنگوی دولت در توئیتی نوشت: قرارداد گازی سهجانبه بین ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان نتیجه نگاه متوازن به همه ظرفیتها در سیاست خارجی دولت مردمی است.
امضای قرارداد سوآپ گازی ایران با ترکمنستان و آذربایجان از جهات مختلف برای ایران حائز اهمیت است، خروج تهران از بن بست دیپلماسی انرژی تنها یکی از ابعاد بسیار حیاتی و راهبردی این قرارداد است که نشاندهندهی رویکرد گسترش همکاریبا همسایگان در دولت سیزدهم است.
جواد اوجی، وزیر نفت ایران روز یکشنبه، 30 آبانماه پس از دیدار با شاهین مصطفییف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان گفت: نشست سازندهای با هیئت آذربایجانی برگزار شد و توافقهای خوبی شکل گرفت.